­

Coğrafi İşaret: İsabey Çekirdeksiz Üzümü

Tescil No: 81

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Etiketleme

Asma, Rhamnales takımının Vitaceae familyasına dahil bir bitkidir. Bu familya, 12 cinsi ve yaklaşık 700 türü kapsamaktadır. Söz konusu familyaya dahil türlerin ortak özelliği tırmanıcı bitkiler olması ve yapraklarının karşı tarafında tutunma organı olan sülükleri veya meyveleri olan üzüm salkımlarını içermeleridir.

Denizli İsabey yöresinde yetişen İsabey Çekirdeksizi diğer bölgelerde yetişen üzümlerden ayıncı özellikleri şunlardır: Beyaz renkli uzun elips şeklinde, ortalama 811,63 gr salkım ağırlığında 2.62 gr dane ağırlığında, 1.82 cm dane boyuna, 1.50 cm dane enine, 24,25 brix değeriyle 20 C lik çözünür katı maddeye sahip ve 20 C deki 3,33 pH, tartarik asit cinsinden 4.57 gr/lt ile toplam asitliğe sahip ve asetik asit cinsinden 0.06gr/ it de uçar asitliğe sahip üzümdür. Ayrıca 22, 90 la toplam şeker ve İnvert Şekere 0.36 İle toplam küle sahiptir. Bölge bağlarının yaklaşık % 90 ına sahip İsabey Çekirdeksizi tanelerinin sapa ve salkıma bağlantılarının güçlü oluşu kendine münhasır tat, aroma, çekici özelliği ( albeni ) ve uzun süreli nakil ve muhafazaya uygun özellikleri ile Avrupa'ya ihracatı yapılan bir üzümdür.

Çoğunlukla Sofralık olmak üzere kurutmalık, şaraplık, pekmezlik olarak da tüketilebilen İsabey Çekirdeksizin ayırt edici özellikleri; bölge iklim koşullarına adapte olmuş ve yöreye özgü coğrafi durumdan kaynaklanan toprağın jeolojik yapısı iklim seyri, topoğrafik yapısı, toprak tipi güneşlenme uzunluğu ,ışık yoğunluğu, nem sıcaklık ve rüzgar gibi faktörlerden gelmektedir.