Coğrafi İşaret: İskilip Ramazan Keşkeği
Tescil No: 902
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: İskilip Ramazan Keşkeği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, İskilip Ramazan Keşkeği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
İskilip Ramazan Keşkeği; buğday yarması ve kemikli etin, domates, soğan, tereyağı ve çeşitli baharatlarla toprak çömlek içerisinde taş fırında uzun süre pişirilmesiyle hazırlanan yöresel bir yemektir. İskilip Ramazan Keşkeği, ramazan aylarında ailelerin aynı sofra etrafında beraber yemek yediği özel gün yemeklerindendir. Tüm ramazan ayı süresince geleneksel olarak yenen bu yöresel yemek için, il dışından misafirler İskilip ilçesine gelir. İskilip Ramazan Keşkeği, ramazan ayı dışında da üretilir.
İskilip Ramazan Keşkeğinin geçmişi çok eskiye dayanır. Coğrafi sınırda ramazan keşkeği, mahallelerde bulunan özel keşkek fırınlarında pişirilir. İçine malzemeleri konan çömlekler, sabah erkenden fırınlara bırakılır. Fırıncılar çömleklere su ekledikten sonra çömlekleri, meşe odunuyla yanan fırına koyarak 8 saat pişmeye bırakırlar. Keşkek çömlekleri karışmasın diye, silinmeyen yazı veya yanmayan malzemelerle çömleklere işaretleme yapılır.
Piştiği zaman kırmızı-turuncu renge sahip olan İskilip Ramazan Keşkeği, sıcak olarak tüketilir. Doğrudan odun ateşine maruz kalmadan çömlek içinde uzun sürede pişirildiğinden, malzemeler kendi öz suyunu kaybetmez ve orta akışkan bir kıvamda olur, ağızda dağılır. İskilip Ramazan Keşkeğinde ilave sos kullanılmaz.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.