­

Coğrafi İşaret: Kargı Tulum Peyniri

Tescil No: 933

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi:  Kargı Tulum Peyniri ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kargı Tulum Peyniri ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Kargı Tulum Peyniri Çorum iline bağlı Kargı ilçesinde yetiştirilen inek, koyun ve keçi sütlerinden üretilen ve en az 4 ay olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulan tam yağlı bir tulum peyniridir. Bu yöre, aldığı yüksek orandaki yağış sayesinde zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Kargı yaylalarında 70’in üzerinde endemik bitki bulunmaktadır. Bunların 8 adedi Kargı’ya özgüdür. Kargı Tulum peyniri yapımında Kargı yaylaları ve dağlarındaki yöreye özgü otlar ve kekikle beslenen hayvanların sütü kullanılır. Bu durum Kargı Tulum Peynirine kendine has tat ve aromasını kazandırarak diğer peynirlerden farklılaştırır.

Kargı Tulum Peyniri üretiminde kullanılan çiğ sütün aroması, uygulanan geleneksel üretim metodu ve özel tulumlarda tüketiciye sunulması ürüne ayırt edici özelliğini verir. Kargı Tulum Peyniri üretiminde kullanılan sütün yağı alınmadan peynire işlenmesi nedeni ile peynirin yağ oranı yüksektir ve sarımtırak renkli görünüşe sahiptir. Kargı Tulum Peyniri yarı sert tekstürel yapıya sahiptir.

Kargı Tulum Peyniri, inek, koyun veya keçi sütü kullanılarak üretilebilir.

Kargı Tulum Peynirinde kullanılın tulumların da özel bir üretimi vardır. Beyaz koyun derisi tuzlanarak yaz aylarında 3 ay süreyle güneş altında kurumaya bırakılır. Deriler kurutulduktan sonra yünleri kırkılır. Sonrasında deriler ıslatılarak ön yıkama işlemine geçilir. Deri yüzeyi, peynir suyu ve un ile karıştırılır ve hamurlanır. Bu şekilde yaklaşık 1 gün bekletilir. Ardından deri temizlenir ve yıkanır. Deriler, peynir dolumu için boyutlara özel olarak kesilir ve tekrar kurumaya bırakılır. Bu şekilde hazırlanan deriler tulum olarak kullanılmaya hazırdır.

Seyahat Hatırası TÜMÜ