­

Coğrafi İşaret: Kastamonu Örme Fanilası/Kastamonu Fanilası

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kastamonu Örme Fanilası / Kastamonu Fanilası ibaresi ve mahreç işareti, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kastamonu Örme Fanilası / Kastamonu Fanilası ibaresi ile mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

17.yüzyılda Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Kastamonu’da üretilen kumaşların meşhur olduğundan bahsetmektedir. XIX. yüzyıl sonlarında Anadolu şehirlerinin ekonomik durumu üzerinde duran Vitial Cuinet ‘’La Turquie d’Asie’’adlı kitabında 1894 yılında Kastamonu’da sanatlar arasında dokumacılık, taş baskı ürünü yazma ve tülbent işleme ile boyacılığına dair bilgiler yer alır.

Kurtuluş Savaşı sırasında ordunun iç giyim eşyası olarak kullanılan Kastamonu Örme Fanilası / Kastamonu Fanilası, Kastamonu’nun yöresel el dokuma sanatı ürünlerindendir. Geçmişte sadece iç giyim olarak kullanılan fanilalar, zamanla modernize edilmiş ve çeşitli renkler, farklı süslemelerle zenginleştirilerek dış giyim özelliği de kazanmıştır.

Kastamonu Örme Fanilası / Kastamonu Fanilası en önemli özelliği sadece %100 pamuk iplikten üretilmesidir. Bu sayede fanila dört mevsim giyilebilme özelliği kazanır. Kışın vücudu sıcak tutmasından yazın ise ter emme özelliğinden dolayı tercih edilir.

Üretiminde genel olarak 2x1 lastik örgü tekniği kullanılır. Bu teknik ürünün daha rahat esneyip vücudun şeklini almasını ve kullanım kolaylığı sağlar.

Kastamonu Örme Fanilası / Kastamonu Fanilası, beden ölçüsüne göre makas kullanılmadan hazırlanır. Ayrıca dikim işlemleri ve süslemesi tamamen el emeği ile yapılır.