­

Coğrafi İşaret: Kastamonu Siyez Unu

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kastamonu Siyez Unu ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kastamonu Siyez Unu ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Kastamonu Siyez Unu, aynı coğrafi sınırdan kaynaklanan ve coğrafi işaret olarak 545 sayı ile tescilli Kastamonu Siyez Buğdayından üretilir. Kastamonu Siyez Buğdayı, kuraklığa ve verimsiz toprağa bile dayanıklı olması nedeniyle coğrafi sınırın en önemli tarım ürünü haline gelmiştir. Kastamonu Siyez Buğdayı en çok una işlenir.

Kastamonu Siyez Buğdayının başağı, her birinde “tek tane” bulunduran tek başakçıkların karşılıklı iki sırasından oluşur. Taneleri sıkı bir şekilde kavuzla kaplıdır. Kavuzu ayrılan buğdayın kepek tabakası da taneye yapışık olduğundan dolayı, öğütme işlemi taş değirmenlerde ve taş aralıklarının ayarlanması suretiyle gerçekleştirilir.

Kastamonu Siyez Ununun geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü yöntemlerle taş değirmenlerde öğütülerek üretilmesi, ayırt edici özelliklerini kazanmasını sağlar. Bu sebeple coğrafi sınır ile arasında ün bağı bulunur.

Hasat edilen Kastamonu Siyez Buğdayı selektörden geçirilerek yabancı maddelerinden ayrılır. Kabuk soyucudan geçirilerek kabuğu çıkarıldıktan sonra yıkanır. Açık havada, havanın şartlarına bağlı olarak (güneşte 12 saat) buğdayın sarı olan rengi değişmeden alt üst edilerek buğday taneleri kurutulur. Taş değirmenden geçirilerek öğütülür.