­

Coğrafi İşaret: Kızılcahamam Bazlaması

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Coğrafi işaret adı üretici firma markası ile birlikte ürünün üzerinde yer alabilir.

Bazlama, Kızılcahamam ilçesi ile özdeşleşen, yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve severek tüketilen mayalı bir fırıncılık mamulüdür. Geçmişte evlerde temel gıda ürünü olarak pişirilen bazlama günümüzde ticarileşerek ilçe esnafının geçim kaynağı haline gelmiştir. İlçe girişinde bulunan bazlama heykeli Kızılcahamam’a gelen misafirleri karşılamaktadır. Kızılcahamam Bazlamasının en önemli özelliği esnek ve yumuşak dokusunu uzun süre korumasıdır. Kızılcahamam Bazlaması üretim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde tüketilmelidir. Bazlamanın boyutu Kızılcahamam yöresine özgüdür. Kızılcahamam Bazlamasının çapı 25-28 cm kalınlığı ise 3-4 cm arasındadır. Pişmiş bazlamanın ise net ağırlığı 380-430 g arasındadır. Geleneksel olarak Kızılcahamam suyu kullanarak yapılan Kızılcahamam Bazlaması katkı maddesi içermez. Kızılcahamam Bazlaması yapımında Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’ne uygun un kullanılmalıdır.

Kızılcahamam Bazlaması yöre ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan özel bir üründür. Kızılcahamam Bazlaması üretim ve pişirme aşamaları ustalık gerekmektedir. Bu sebeple tüm üretim aşamaları Kızılcahamam’da gerçekleşmelidir.