­

Coğrafi İşaret: Konya Kuru Kabak Sarması

Tescil No: 901

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Konya Kuru Kabak Sarması ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Konya Kuru Kabak Sarması ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur..

Konya Kuru Kabak Sarması; kuru kabak, kıyma, ince bulgur, pirinç, kuru soğan, maydanoz, domates salçası ve çeşitli baharatlar ile yapılan yöresel bir sarmadır.

Konya Kuru Kabak Sarması, Konya yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple Konya Kuru Kabak Sarmasının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Yapılışı:

Bir kabın içine ince kıyılan soğan ve maydanoz, rendelenmiş domates,  kıyma, domates salçası, ince bulgur, pirinç ve baharatlar koyularak sarmanın iç harcı hazırlanır.  Kuru kabaklar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Hazırlanan iç harç, kuru kabakların ortasına konur ve verevine sarılır. Bir tencerede ocağa koyulan tereyağı kızarınca, domates salçası eklenir ve kavrulur. Ocak söndürülür ve bir miktar sıcak su eklenir. Sarılmış kabaklar tencerenin içine dizilir ve üzerini biraz geçecek şekilde su ilave edilir. Sarmaların açılmaması için üzerine porselen tabak yerleştirilir. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen Konya Kuru Kabak Sarması servis tabağına koyularak servis yapılır.