­

Coğrafi İşaret: Konya Badem Helvası

Tescil No: 1202

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Konya Badem Helvası ibaresi ve mahreç işareti amblemi ürünün ambalajında veya ürünün servis edildiği gıda işletmelerinde kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Konya Badem Helvası; buğday unu, beyaz toz şeker, badem içi, su, tereyağı, gül suyu ile hazırlanan Konya iline özgü bir helvadır.

Konya mutfak kültürünün önemli tatlılarından birisidir.  Konya Badem Helvasının üretildiği coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretilmesi coğrafi sınıra özgü koşullar barındırır.

Özellikle üretiminde bademlerin hazırlanması ve kavrulması ustalık becerisi gerektirir.

Hazırlanması:

Bademlerin suda bekletilerek kabuk kısımlarından ayrılması kolaylaştırılır ve özenle kabuk kısımları ayıklanır.

Yeterli büyüklükte bir tencerenin içerisinde tereyağı eritilir. Eriyen tereyağına; badem içi ve buğday unu ilave edilir. Kısık ateşte badem-un karışımının pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılarak kavurulması sağlanır.

Başka bir tencerede şeker ve su erinceye kadar karıştırılır. Kaynatılması sağlanır. Kaynadıktan ortalama 2 dakika sonra ocaktan alınır. Hazırlanan kaynar vaziyetteki şekerli su; kavrulan badem ve unun üzerine karıştırılarak ilave edilir. Karıştırmaya; helvanın istenilen kıvama yani tencereye yapışmayacak hale gelinceye kadar devam edilir. İstenilen kıvama gelen helvanın dinlendirilmesi amacıyla 15 dakika kadar bulunduğu tencerenin kapağı kapatılır. Dinlendirilen helva istenilen miktarlarda tabaklara alınır ve üzerine gül suyu serpilir.