­

Coğrafi İşaret: Marmaris Yer Fıstığı

Tescil No: 1227

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Marmaris Yer Fıstığı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün veya ambalajının üzerinde yer alır. Marmaris Yer Fıstığı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Marmaris Yer Fıstığı; Latince tür ismi Arachis hypogaea L. olan Marmaris ilçesinde üretimi yapılan çiğ kabuklu yer fıstığı ve/veya kuru yemiş olarak iç fıstık şeklinde tüketilen bir üründür.

Marmaris Yer Fıstığı; baklagiller familyasından, tek yıllık ve yazlık olarak yetiştirilen bir sıcak iklim bitkisidir. Ayrıca Marmaris Yer Fıstığı; ülkemizde yağlı tohumlu bitkiler olarak da bilinen tarım ürünleri arasında yer alır. Marmaris Yer Fıstığının tüketime sunulan sert kabuklu meyvelerinde %50-60 oranında yağ bulunur.

Marmaris ilçesinin; iyi drenajlı, gevşek yapılı, kumlu-tınlı, mineral madde ve organik madde bakımından orta derecede, alüvyon ve terra-rosa (kırmızımsı Akdeniz toprakları olarak bilinen) özellik gösteren toprak yapısı, bitkinin toprak altında insan tüketimine konu yer fıstığı olarak gelişen tohum tutumunu kolaylaştırılır ve bu fıstıkların iri olmasını sağlar.

Marmaris Yer Fıstığının; tohumları iri ve renk olarak pembe renk ve tonlarındadır. Kabuk içindeki tohum boy uzunluğu 17-27 mm, genişliği ise 9-12 mm aralığındadır.

Yer fıstığı bitkisinin en karakteristik özelliği meyvelerini toprağın altında oluşturmasıdır. Bitkinin çiçekleri kendi kendini dölleyebilir nitelikte olduğundan döllenmiş bu çiçekler yere doğru eğilerek belirli bir derinlikten sonra toprak altında meyvelerini oluşturur. Meyveler genellikle 1-3 adet arasında tohum (dane) içermekle beraber bu sayı 6’ya kadar çıkabilir.

Marmaris Yer Fıstığının ana ürün veya ikinci ürün olarak ekimi yapılır. İstenilen verim için ekim nöbeti/münavebe yapılması istenilen bir bitkidir. Yer fıstığı bitkisinin ideal bir gelişim gösterebilmesi için sıcaklıkların 18°C’nin altına düşmemesi istenir. Özellikle ikinci ürün olarak ekildiğinde; meydana gelebilecek düşük sıcaklıklar ürün verimini olumsuz etkiler.

Coğrafi sınırın sıcak iklim koşulları ve ideal güneşlenme olanakları, ürünün daha çabuk olgunlaşmasına, verimine ve yetiştirilmesine yardımcı olur. Bu sebeple coğrafi sınırın sıcak iklim koşulları Marmaris Yer Fıstığının kuruması/kurutulması bakımından ürünün yetiştiriciliğinde ve üretim aşamalarında istenilen bir kriterdir.