­
Nazmi Ziya Güran

Nazmi Ziya Güran 1881 yılında İstanbul’da Aksaray’ın Horhor semtinde dünyaya gelir. Babası Ziya Bey, Fatih’in hocası olan Molla Gürani’nin torunlarından olduğundan aile Güran soyadını alır. Nazmi Ziya ilk tahsilinden sonra Vefa İdadisi’ni bitirir, ardından Mülkiye’ye gider.

Tophane Nusretiye Camii

Nazmi Ziya 1902 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kaydını yaptırır. Burada Mösyö Varnia, Mösyö Valery ve Oksan Efendi’den dersler alır.

{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}

Nazmi Ziya, Sanayi-i Nefise’den mezun olduğu yıl Paris’e gider. Orada üç ay Akademie Julian’da Marcel Bachet ve Royer’in hocalık ettiği atölyeye devam eder. Ayrıca Cormon’un atölyesinde de 1913’e kadar çalışır. Bu atölyede akademik bir eğitim gören Nazmi Ziya, özgür bir tutuma ve tekniğe varmadan önce akademik bir eğitimin gerekliliğine inanır. Fakat bu akademik eğitim onun doğayı izlenimci bir yaklaşımla ele almasına engel olmaz. Nazmi Ziya atölye dışındaki tüm vaktini Paris’te açık havada çalışarak geçirir. “Carpeaux Çeşmesi” bu dönem eserlerindendir.

Langa Bostanı

Sanatçının ilk teşhir edilen eseri Antoine Coypel’in “Democrite’nin Başı” adlı yapıtının kopyasıdır. Bu resim Louvre’da iki ay devamlı çalışmanın ürünüdür.

1913 yılında yurda dönen sanatçı, 1918-1921 yılları arasında Sanayi-i Nefise Mektebi müdürlüğü yapar. Sanatçı, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti ve Türk Sanayi-i Nefise Birliği üyesi olarak Galatasaray ve birliğin düzenlediği diğer sergilere katılır. 1937 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda eder.

Kırmızı Çatılı Köy Evleri

Ressamın, Tophane Nusretiye Camii, Taksim Meydanı, Langa Bostanı ve Kırmızı Çatılı Köy Evleri önemli eserleri arasında gösterilmektedir.

Manzara

Kaynaklar

Türk Resminde Öncü Bir İsim: Nazmi Ziya Güran Dönemi, Hayatı, Sanatı, Evren Karayel Gökkaya, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimeler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 3, Sayı 1

Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012