­
Ayetullah Sumer

1905 yılında İzmir'de doğan  Ayetullah Sumer, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra 1925’te Fransa’ya gider. Marsilya Ticaret Okulu’na ve Güzel Sanatlar Akademisi’ne aynı zamanda devam eden Sumer, ressam Théophile Bérengier’den özel ders alır.

Haydarpaşa Mendireği

1928’de İzmir Türk Ocağı’nda resimleri sergilenir. Aynı yıl tekrar Fransa’ya giden sanatçı, L’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Art’ta fresk atölyesi şefi olan Paul-Albert Baudoüin’le fresk üzerine çalışır. İstanbul’a dönerek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde fresk atölyesi kurar.

{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}
İlk kişisel sergisini Paris’te açan Sumer, 1932’de Halkevleri tarafından Anadolu’ya gönderilir.

Büyükada 1954

1943’te Şişli’deki dairesinde resimlerini sergileyen sanatçı, öğrencileri ile As Grubu adı altında bir sanat topluluğu oluşturur.

Büyükada'da Akşam

Gerçekçi portreleriyle tanınan sanatçı, puslu, buğulu, ıssız, mistik bir etki bırakan manzaralar ve natürmortlar yapmıştır.

Kaynaklar

Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012

Lodos fırtınalarının, adaların ve sisli İstanbul manzaralarının ressamı: Prof. Ayetullah Sumer, Hasan Aslan Akpınar