­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Ecevit Çorbası, Tereyağlı Marul Salatası, Banduma, Cırık Tatlısı. Afiyet olsun 😊

Ecevit Çorbası - Kastamonu

Ecevit Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

• 1 bardak pirinç
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 10-15 gr tereyağ
  • 1 çay kaşığı nane

Ecevit Çorbası Nasıl Yapılır?

Pirinç 1 saat önce ıslatılır, süzülür, tekrar su eklenerek pirinçler haşlanana kadar kaynatılır. Bir kasede yumurta, yoğurt, un çırpılır. Haşlanan pirince çırpılan malzemeler, yavaş yavaş ilave edilir. Daha sonra çorba kaselerine alınır, üzerine nane dökülür. En son tavada tereyeğ altın rengini alana kadar kızartılır. kızgın tereyağ nanenin üzerine dökülür.

Banduma - Kastamonu

Banduma Ne Demektir?

Banduma Kastamonu mutfağının en dikkat çekici örneklerindendir. Türk Dil Kurumu'nda “Banduma” kelimesinin sözcük anlamı, “Tavuk veya hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi veya tavuğun etleri konularak yapılan yemek.” olarak geçmektedir. “Bandumak” ise Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nde “banmak, batırmak” anlamlarına gelir.

Banduma İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 1 kg böreklik un
  • 150 gr ceviz içi
  • Yarım hindi
  • 50 gr tereyağı

Banduma Nasıl Hazırlanır?

Önce hindi pişirilerek suyu elde edilir. Sonra un su ve tuz ile yoğrulur. Bu hamur yufka haline getirilerek pişirilir. Ceviz içi ufalanarak bir tepsi içinde önceden kızartılmış tereyağı ile yağlanır. Pişirilen hamurlar yufka halinde iken rulo şeklinde kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Bu tepsideki hamurların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanarak yağlanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir. Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağı dökülerek servise hazır hale getirilir.

Tereyağlı Marul Salatası - Kastamonu

Tereyağlı Marul Salatası İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

• 2 demet marul
  • Yarım bağ yeşil soğan
  • 1 kaşıkk tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • Tuz,
  • dereotu

Tereyağlı Marul Salatası Nasıl Yapılır?

Yağ eritilir, içine yoğurt eklenir.  Marul, soğan doğranır üstüne tuz ve yoğurt eklenir. Dereotuyla süslenir ve servis yapılır.

Cırık Tatlısı - Kastamonu

Cırık Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

Hamuru için;

• 5 su bardağı un,
  • 2 paket yaş maya,
  • aldığı kadar su,
  • 3 su bardağı sıvı yağ.

Şerbeti için;

• 5 su bardağı şeker,
  • 2 su bardağı su,
  • yarım limon suyu.

Cırık tatlısı Nasıl Yapılır?

Katı olmayan bir hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur beş dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan önce suya batırılan kaşıkla, küçük yuvarlaklar koparılıp, kızgın ve bol yağda kızartılır. Diğer tarafta şerbet içim için gereken malzeme bir tencerede hazırlanır, yağdan çıkarılan cırıklar hemen soğuk şerbete atılır. Çok fazla bekletilmeden servis yapılır.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.