­

Coğrafi İşaret: Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi

Tescil No: 1221

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi; özel amaçlı buğday unu, üzüm pekmezi (ya da beyaz şeker), süzme yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve baharat karışımı kullanılarak hazırlanan hamurun üzerine özel amaçlı buğday unu, süzme yoğurt, üzüm pekmezi (ya da beyaz şeker), tereyağı, nişasta ve tercihe bağlı olarak susam ve çörekotu ile hazırlanan harcın konulup saçta, taş fırında veya kuzinede pişirilmesiyle elde edilen hamur işidir. Süzme yoğurt, tercihen inek sütünden yapılır. Hamurunda, isteğe bağlı olarak yumurta da kullanılabilir.

Osmaniye Yoğurtlu Kömbesinin üretiminde kullanılan kömbe baharat karışımı, tarçın, karanfil, zencefil, zerdeçal, muskat, mahlep, damla sakızından oluşur. 

Osmaniye Yoğurtlu Kömbesi, coğrafi sınırda “yaş kömbe” olarak da bilinir. 

Osmaniye Yoğurtlu Kömbesinin geçmişi eskiye dayanır. Osmaniye ilinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.