­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Pumpum Çorbası, İlibada Dolması, Dik Dik Kebabı, Zırva. Afiyet olsun 😊

Pumpum Çorbası (8 Kişilik)

Pumpum Çorbası Malzemeleri Nelerdir? 

  • 100 g Mısır Unu 
  • 3,5 Su Bardağı Su 
  • 2,5 Su Bardağı Süt 
  • 1- 1,5 Su Bardağı Et Suyu 
  • 3-4 Dilim Kıtır Ekmek  
  • 50 g Rendelenmiş Taze Kaşar
  • Yarım Fincan Ayçiçek Yağı 
  • 1 Çay Kaşığı Tuz 
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber 

Pumpum Çorbası Nasıl Yapılır?

Et suyu, soğuk su ve mısır ununu tencereye alarak kaynayana kadar çırpınız. Kıvamı koyulaştıktan sonra sütünü ilave ederek karıştırmaya devam ediniz. Ayrı bir tavada kıtır ekmekleri kavurunuz. Çorbanın tuzunu ve biberini ekleyiniz. Çorba kaynadıktan sonra servis kasesine alınız. Üzerine kıtır ekmekleri ekleyiniz. Rendelenmiş kaşar peyniri ile süsleyiniz. Servise hazırdır. 

 

İlibada Dolması

İlibada Afyonkarahisar'da labada bitkisine verilen yöresel bir isimdir.

İlibada Dolması Malzemeleri Nelerdir?

  • 1,5 kg labada (efelek, evelik otu olarak da bilinir, bu tarif pazı ile de yapılabilir)
  • 1 su bardağı düğü (ince bulgur)
  • 1 su bardağı göce (ince buğday)
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz  

İlibada Dolması Nasıl Yapılır?

Düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır. Yarım su bardağı sıvı yağın birazı tencereye konulur ve içine ince doğranmış soğan ilave edilir. Pembeleşene kadar kavrulur. Un ilave edilir. Kavrulan soğanlara düğü ve çekilmiş göce karışımı eklenir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızı biber ilave edilir. Labada hafif haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilip pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça konularak, içine nâne ve kırmızı biber katılır. Pişen dolmanın üzerine önce sarımsaklı yoğurt daha sonra hazırlanan sos dökülerek servis edilir.

 

Dik Dik Kebabı (2 - 4 Kişilik)

Osmanlı saray mutfağının geleneksel Bursa mutfak kültürüne katkısı olan yemeklerdendir.

Dik Dik Kebabı Malzemeleri Nelerdir? 

  • 250 gr kemiksiz tavuk eti
  • 1 adet kuru soğan
  • Domates Salçası
  • Tuz

   Hamuru İçin (İsteğe göre hazır yufka da kullanılabilir): 

  • 200 g un
  • 4 yumurta
  • Tuz
  • 2 bardak su

Dik Dik Kebabı Nasıl Yapılır?

Tavuk etleri ve kuru soğan doğranarak tencereye konur. Salçası ve tuzu ilave edildikten sonra üzerine bir bardak sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır. Hamur için un, yumurta, tuz ve su bir kabın içinde yoğrulur. Hamurdan bezeler yapılarak bezeler oklava ile börek yufkası kalınlığında açılır (Hazır yufka kullanılacaksa bu adım atlanır). Oklava ile rulo haline getirilen yufka yaklaşık 3 cm kalınlığında kesilerek tepsiye dizilir. Tepsiye dik olarak yerleştirilen yufkalar üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirilir. Fırından alındıktan sonra soğuması beklenir. Soğuyan yufkanın üzerine daha önce hazırlanmış tavuklu harç sıcak olarak dökülür. Tavuk parçaları yufkaların üzerine yerleştirilir. 5-10 dakika yufkaların yumuşaması beklendikten sonra servis yapılır.

 

Zırva (8-10  Kişilik)

Zırva Malzemeleri Nelerdir? 

  • 500 g (yakalşık 4 su bardağı) Nişasta
  • 400 g (2 su bardağı)  Toz Şeker
  • 5 Su Bardağı Su
  • 150 g Lohusa Şekeri
  • 5 g Karanfil

Zırva Nasıl Yapılır?

Şeker ve suyu karıştırınız. İçine nişasta ilave ederek çırpınız. Lohusa şekerini 300 gr suda eritiniz, içine karanfilleri katarak kaynatmaya devam ediniz. Suyunu çektikten sonra diğer malzemeleri ilave ederek karıştırmaya devam ediniz. Ayrı bir kaba alarak soğutunuz ve dilimler halinde keserek servis ediniz. 

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.