­

Coğrafi İşaret: Senirkent Samsa Tatlısı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Senirkent Samsa Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Senirkent Samsa Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Senirkent Samsa Tatlısı; un, su ve tuz ile hazırlanan hamurdan elde edilen yufkaların içine kuru yufka, üzüm pekmezi ve ceviz içi ile hazırlanan harç konulduktan sonra muska şeklinde sarılıp kızartılması ve şerbetlenmesi suretiyle üretilen tatlıdır. Muska şeklinde sarılan yufkalar, hem kızartma hem de şerbetleme işlemlerinin düzgün olarak yapılabilmesini sağlamak amacıyla 3 ilâ 6 yerinden delinir.

Senirkent Samsa Tatlısının servisi, şerbetini iyice çektikten sonra yapılır.

Geçmişi eskiye dayanan Senirkent Samsa Tatlısı, Senirkent ilçesinin yöresel tatlıları içinde önemli bir yere sahiptir. Üretim metodu coğrafi sınıra özgü niteliktedir. Üretimi ustalık becerisi gerektiren Senirkent Samsa Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.