­

Coğrafi İşaret: Sivrihisar İncili Küpe

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Sivrihisar İncili Küpe ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Sivrihisar İncili Küpe ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Sivrihisar İncili Küpe; Sivrihisar kuyumcu ustaları tarafından tamamı el işçiliği ile üretilen, çiçek formlu altın ya da gümüş toplarla incileri süsleyen, değerli ya da renkli taşlardan oluşan, otantik takı kültürünü örnekleyen bir mücevherdir.

Sivrihisar İncili Küpe tamamen el işine dayalı bir teknikle üretilir. 180-250 parçanın tek bir parçada birleşmesi ile oluşan küpenin tasarımı yöreye özgüdür. Uzun yıllar boyunca sadece Sivrihisarlı ustalar tarafından üretilmesi ve üretim tekniğinin babadan oğula aktarılması ile günümüze ulaşmıştır.

Sivrihisar İncili Küpe yörede uzun yıllardır üretilen ve coğrafi alanla özdeşleşmiş bir üründür. Geleneksel yöntemlerle elemeği göz nuru olarak üretilen Sivrihisar İncili Küpenin, Sivrihisar yöresinde damat tarafından satın alınması ve erkek tarafınca hazırlanan bohçaya konulması zamanla gelenekselleşmiştir. Sivrihisar yöresinde gelenekselleşen ve gelinlik kızların hayali küpenin üst kısmındaki mavi taş nazarı, ortasındaki kırmızı taş ateşi, etrafındaki inciler de saflığı ve temizliği temsil etmektedir.

Sivrihisar İncili Küpe; çiçek formludur, üzerinde telkari işlemli altıntoplar ile mini inciler bulunur ve ortası incileri süsleyen değerli ya da renkli taşlardan oluşur .Sivrihisar İncili Küpenin orijinali 22 ayar altın kullanılarak yapılır. Ancak ekonomik yönden daha ucuz olması nedeniyle 925 ayar gümüş ve 14 ayar altın kullanılarak da üretilir. Bilinen boyutu 12’şer altın top ve incinin kullanıldığı boy olmakla birlikte ekonomik açıdan daha uygun olması nedeniyle 10’lu ve 8’li boyutta üretilen örnekler de mevcuttur. Üretim aşamasında maden parçaları birleştirme tekniği, süsleme aşamasında tel ve astar plaka ile inci ve diğer taşların birleşimi tekniği kullanılır.

Geçmişi 16.yüzyıla dayanan Sivrihisar İncili Küpe sanatı, Sivrihisar’daki kuyumcular tarafından babadan oğula, dededen toruna nakledilmek suretiyle günümüze ulaşmıştır. Yöre adı ile ünlenen ve sadece yöredeki kuyumcular tarafından el işçiliği ile üretilir.

Bir çift küpe 180-250 parçanın tek bir parçada birleştirilmesi ile oluşur ve yapımı ortalama 2 gün alır. Ürünün ayırt edici özelliği Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine özgü bir tasarım olmasıdır.