­

Coğrafi İşaret: Sultandağı Kirazı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Sultandağı Kirazı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Sultandağı Kirazı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Sultandağı Kirazının; Sultandağı ve Çay ilçelerinde ilk olarak dikimi 1940-1950 yılları arasına dayanır. Sultandağı Kirazı; Latince tür adı Prunus avium L. olan “0900 Ziraat” çeşidi kiraz kullanılarak üretilir. Bu ürüne ilişkin bölgede düzenlenen kiraz festivalleri 1968 yılından günümüze kadar devam ede gelmiştir. Verilen coğrafi sınırla ünü ve bilinirliliği bulunan Sultandağı Kirazı bölgesinin ihracata konu tarım ürünlerinin arasında yer alır.

Sultandağı Kirazı bazı ürün özelliklerine ilişkin ortalama değerler (± %10) aşağıda verilmiştir:

• Meyve Ağırlığı: 10,9 g
  • Meyve Eni: 28,3 mm
  • Meyve Yüksekliği: 23,9 mm
  • Meyve Çekirdek Ağırlığı: 0,4 g
  • Çekirdek Yüksekliği: 9,4 mm
  • Sap Ağırlığı: 0,16 g
  • Sap Uzunluğu: 5,4 cm
  • Meyve Eti Ağırlığı: 9,5 g

Meyve şekli geniş kalp şeklinde, meyve içi pembe-kırmızı, meyve kabuğu parlak koyu kırmızı renkte olup meyve eti sert sınıfındadır. Meyvenin suda çözünebilir kuru madde oranı (briks değeri) en az %18’dir. Meyvedeki çatlama oranı %3’ün altındadır. Mevsimsel şartlar, kirazın olgunluk durumu ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak bu değerler değişkenlik gösterebilir.

Seyahat Hatırası TÜMÜ