Coğrafi İşaret: Tarsus Beyazı Üzüm (Topacık)
Tescil No: 69
Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı
Kullanım Biçimi: Etiketleme
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Diğer üzüm cinslerine göre yaprağı hafifçe tüylüdür. Bu sebeple yaprağı sarmalık salamura yaprak olarak tercih edilmemektedir. Şeker oranının yüksek olmasından dolayı pekmez ve pekmezli ürünler açısından elverişlidir. Küçük çekirdekli olup çekirdekleri sert değildir. Aşırı sıcağa karşı hassastır. İyice olgunlaştığında tezgâh ömrü kısadır. Tane sap bağlantısı zayıf olmasından dolayı kısa süre sonra salkım üzerindeki taneler salkımından ayrılırlar.
Omca (bağ kütüğü) kuvvetli ve verimi iyidir. Erdişi çiçekli salkımları iri olup, genelde dallı veya kanatlı – koni, yahut piramit şeklinde ve gevşek yapılıdır. Tane orta irilikte, küre şekilli, kabuk orta kalınlıkta ve açık sarımtırak-yeşil renktedir. Meyve eti dolgun, sarı renkte, sulu, tatlı ve çekirdeklidir. Tane-sap bağlantısı zayıf olduğundan, olgunluğun ilerlemesi (kuru madde miktarının 14'ün üzerine çıkması) ile salkımlarda tanelenme hızla artmaktadır. Yüksek terbiye ve kısa budama uygundur..
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.