­

Coğrafi İşaret:  Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreği

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreği; buğday unu, su ve tuz ile hazırlanan sert hamurdan açılan yufkaların arasına iç harç konulup sacda pişirilerek üretilen, yarım daire şeklindeki börektir. İç harçta; satırla kıyılmış orta yağlı koyun eti, kuru soğan, su, tuz ve isteğe bağlı olarak karabiber ile pul kırmızıbiber bulunur.

Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreği pişirilirken, hafif sulu olan iç harcı böreğin dışına taşar. Bu durum böreğin, coğrafi sınırda “kuyruğu sulu” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.

Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreğinin üretiminde kullanılan koyun eti, genellikle çıtlık ağacından elde edilen et tahtasında satırla kıyılır.

Uluborlu Kuyruğu Sulu Böreğinin geçmişi, Selçuklu zamanına dayanır. Uluborlu ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.