­

Coğrafi İşaret: Urfa Şıllık Tatlısı (Şanlıurfa Şıllık Tatlısı)

Kullanım Biçimi: Markalama

Urfa Şıllık Tatlısı; un, tuz, su ile tekniğine uygun hazırlanarak pişirilen, şerbetli bir tatlı çeşididir.

Urfa Şıllık Tatlısının ayırt edici özelliği, üretim metodundaki farklılığı ile birlikte Şanlıurfalı ustaların bilgi birikimi ile üretilmesi ve ürün malzemeleri arasında yörede yetişen koyunların sütlerinden elde edilen sadeyağın kullanılmasıdır.

1.Üretimde kullanılan sıvı hamur ve şerbet bileşenleri denetlenmesi,

2. Herhangi bir tatlandırıcının kullanılmaması, şıllık ekmeklerinin iki tarafının hafif pembeleşinceye kadar pişirilmiş olması, ince ve yumuşak olmalısı,

3. Ürünün ustaca dilimlenmesi ayrıca taze olarak ve şerbeti sıcak iken servis edilmesi,

4. Ürün iç malzemesinde ceviz kullanılması Şıllık tatlısının ayırt edici özelliklerindendir.

“Şanlıurfa Şıllık Tatlısı” yöre ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan bu tatlının şerbetinde sadeyağ kullanılması ürünün lezzetine değer katmaktadır. Ayrıca ürünün hazırlanması, pişirilmesi ve dilimlenmesi ustalık gerektirmektedir.

Bir adet şıllık ekmeği servis tabağına alınarak içine yaklaşık 50 gr ceviz konulduktan sonra kenarlarından katlanıp rulo şeklinde sarılarak dilimlenir. Hazırlanan şerbet kaynar olarak servis tabağının her tarafını saracak şekilde dökülmeli ve üzeri cevizle süslenmelidir. Ayrıca taze ve sıcak servis edilmelidir.