­
Yeşil Türbe Yıldırım Bayezıt’ın oğlu Çelebi Sultan Mehmet tarafından, Yeşil Cami ile birlikte 1421 yılında yaptırılmıştır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Robert Walsh, Constantinople and the scenery of the Seven Churches of Asia Minor. London,1839.

Türbenin yapımı Çelebi Sultan Mehmet’in ölümünden kırk gün önce bitirilmiştir. Türbe, Yeşil Cami’nin karşısında bulunmaktadır. Nakkaşları Ali bin İlyas Ali ve Mehmed el Mecnun’dur. Türbenin mimarı, Yeşil Medrese ve Yeşil Cami’nin de mimarı olan Hacı İvaz Paşa’dır.

M.Fatih Demirhan, 2006

Adını dış cephesinin yeşile bakan çinilerlerinden almış olan sekizgen yapılı türbede, Çelebi Sultan Mehmet’in çiniden yapılmış sandukası bulunmaktadır. Türbede, kızları, oğulları ve Daya Hatun’un sandukaları da yer almaktadır.

Tebrizli Ahmet oğlu Hacı Ali’nin eseri olan türbe kapısı cevizden yapılmış ve geometrik örgü motifleri ile bezenmiştir. Türbe, 1855 depreminde büyük hasar görmüş, 1864’de horasanla sıvanarak bugünkü görünümünü almıştır. Yeşil Türbe’nin son onarımını Y. Mimar Macit Rüştü Kural 1945 yılında gerçekleştirmiştir.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları