Adıyaman Müzesi, 1982 yılından itibaren şehir merkezinde, tek katlı bir binada hizmet vermektedir. Müzede arkeolojik, etnografik ve sikke olmak üzere üç koleksiyon mevcuttur. Kommagene Krallığı’nın (MÖ 163-MS 72) çok sayıda eseri müzede sergilenmektedir.
Fotoğraf: Official Turkish Museums
Müze bu özelliğiyle diğer müzelerden farklılık göstermektedir. Kommagene Krallığı’nın en önemli hükümdarı I. Antiochos’un başı (MÖ 69-40) 1983 yılında yapılan Samsat kazısında ortaya çıkarılmış olup müzenin arkeoloji bölümünün en önemli eserlerindendir.
Fotoğraf: Official Turkish Museums
Bir diğer ünik eser de 1970 yılında Kâhta İlçesi'ne bağlı Çıralık Köyü, Kilisik Mezrası'nda bulunan kült heykelidir. MÖ 7500-7000 yılına tarihlenen heykel Şanlıurfa Göbekli Tepe’deki heykellere benzerliği ile dikkat çekmektedir.
Fotoğraf: Official Turkish Museums
Müzede, Paleolitik Dönem'e ait çakmak taşından yapılmış el baltaları, kazıyıcılar ve kesici aletler, Neolitik Dönem'e ait çakmaktaşı ve obsidyenden ok uçları, Kalkolitik Dönem'e ait pişmiş topraktan yapılmış çeşitli kaplar, Tunç Çağı'na ait bronz mızrak uçları ve benzeri eserler, Demir Çağı'na ait hiyeroglif yazıtlar, çeşitli mutfak kapları ve süs eşyaları, Helenistik Dönem'e ait heykel, mozaik, yazıt ve çeşitli kaplar, Roma Dönemi'ne ait heykel, yazıt, mozaik, kandil, koku şişesi, çeşitli kaplar ve süs eşyaları, Doğu Roma Dönemi'ne ait çeşitli kaplar ve süs eşyaları, İslami ve özellikle Selçuklu Dönemi'ne ait sırlı kaplar, cam eserler ve süs eşyaları, Osmanlı Dönemi'ne ait çeşitli eserler ile çok sayıda altın, gümüş ve bronz sikke örnekleri sergilenmektedir.
Fotoğraf: Official Turkish Museums
Etnografik eser salonunda ise yöresel halı, kilim ve cicim gibi el dokumaları, kadın ve erkek giysileri, gümüş takılar ile bakır mutfak eşyaları teşhir edilmektedir.
Fotoğraf: Official Turkish Museums
Kaynak: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü