­ PEYNİRLİ HELVA | Kültür Portalı

Peynirli Helva - Adıyaman

Adıyaman'a has bu tatlının ildeki tarihi oldukça eskidir. Eskiden irmik yerine dibekte dövülmüş pirinçten elde edilen un, pekmez, peynir ve tereyağıyla yapılmakta olan bu helva şimdi bulunması daha kolay olan sanayi ürünü irmik, şeker, tuzsuz peynir ve margarin kullanılarak yapılmaktadır.

Peynirli Helva Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)

• 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 200 g tuzsuz Adıyaman peyniri
  • 200 g margarin
  • 50 g besni fıstığı içi

Peynirli Helva Nasıl Yapılır

Kızdırılmış yağın içine irmik atılıp gayet ağır ateşte renk alana kadar 10 dakika karıştırılır. Su ve şekeri konulup suyu çekinceye kadar karıştırılır. Ağır ateşe alınır. Ara ara yağ ilave edilerek pişirilir. Bıçakla olabildiğince ince doğranmış (rendelenmiş de olabilir) peynir ilave edilerek iyice altüst edilir. 10 dakika dinlendikten sonra helva hazırdır. Ilık ya da soğuk servis yapılır. Servis tabağına konulduktan sonra üzerine öğütülmüş Besni Fıstığı serpilir.

Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 9616    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi