Afyon Övmesi Malzemeleri Nelerdir
- 1 adet ekmek hamuru (Afyon ekmeği için hazırlanmış)
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı haşhaş
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım paket margarin-sıvı yağ karışımı
Afyon Övmesi Nasıl Yapılır
Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlanan hamur, karbonatla karıştırılmış un ilavesiyle tekrar yoğrulur. Yaklaşık bir parmak kalınlığında olacak şekilde yassıltılır. Üzerine yağla karıştırılmış haşhaş sürülür. Hamur enine ve boyuna 5-6 parçaya bölünüp, parçalar üst üste dizilir ve elle ovuşturularak toparlanır. Avuç içleriyle bastırılarak yassıltılıp üzerine yağ-haşhaş karışımından sürülür. Hafifçe unlanmış bir tepsiye alınıp, çatal ya da bıçak ucu ile hamurun üzerine bastırılır. 220-240 derecedeki fırında 40 dk. pişirilir.
Not: Afyon Övmesi'ne Afyon Öğmesi de denilmektedir. Övme kahvaltılık ya da ikram amacıyla hazırlanan bir hamur işidir. Haşhaşlı yapıldığı gibi, haşhaş eklemeden de yapılabilir. Afyonkarahisar'da halk aylık olarak ekmek ihtiyaçları için Afyon Ekmeğini (ev ekmeği) mahalle fırınlarında pişirirler ve aynı fırında ekmek hamurundan artan hamurlarıyla haşhaşlı pide, övme ve ak pide gibi değişik ve lezzetli yiyecekler yaparlar.
Kaynak: Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları, Ankara 2018
Afyonkarahisar Geleneksel Mutfak