­ BÜKME | Kültür Portalı

Bükme - Afyonkarahisar

Bükme Malzemeleri Nelerdir

  • 6 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı don yağı (Büyükbaş hayvanların iç yağı )
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 100 g haşhaş
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Bükme Nasıl Yapılır

Un ve tuz, su ile karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamur iki parçaya bölünür. İlk parça açılıp iç yağla yağlandıktan sonra üzerine, sıvıyağla karıştırılmış haşhaş sürülür ve bohça haline getirilerek bir kenara alınır. Diğer parça da aynı şekilde açılıp yağlandıktan sonra katlanan ilk parça alınıp bu hamurun ortasına konur. Tekrar bohça şeklinde katlanır. Diğer tarafta, haşlanmış mercimeğin içerisine ince doğranmış ve yağda kavrulmuş soğan katılıp tuz ve karabiber ilavesi ile iyice karıştırılır. Dinlenen hamur küçük parçalar halinde kesilir. Her parça, oklava ile dikdörtgen şeklinde açılır. Ortasına, hazırlanan mercimek karışımı konularak karşılıklı iki kenarı uç uca gelecek şekilde kapatılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra hamurları üzeri yağlanıp 200 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.

Not: Mercimeğin yerine iç malzemesi olarak patates de kullanılabilir. Bükme, adını, katlama şeklinden alır. Vişne hoşafıyla, yaz aylarında kavun ve karpuzla yenilebilir.

Kaynak:  Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018 

 

Görüntülenme Sayısı : 23611    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba