­ AHMEDİ HANİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Ahmedi Hani Türbesi - Ağrı

Ahmedi Hani kimdir?

Ahmedi Hani 1651 yılında Hakkâri yakınlarında Han köyünde doğduğu tahmin edilmektedir. Hani ismini de bu köyden ya da burada yaşayan Hânî aşiretine mensub Hâniyan ailesinden aldığı düşünülür. Hani, Doğu Anadolu’nun birçok yerini dolaşarak Arapça, belâgat ve dinî ilimleri okudu; ayrıca astronomiyle ilgilendi. Bir süre bölgenin kültür merkezi olan Cizre’de yaşayan ve Mem û Zîn adlı mesnevisini burada kaleme alan Ahmedi Hani daha sonra Eski Bayazıt’a (Doğubayazıt) gitti ve orada vefat etti.

Ahmed-i Hani'ye ait bir türbe Doğubayazıt'a 8 kilometre mesafede, İshak Paşa Sarayı'nın üst kısmındadır. Bölgede en çok ziyaret edilen türbelerden biridir.

Kaynak: "Alpaslan, İ. (1995). Her Yönüyle Ağrı. Tutibay yayınları."

Ağrı Gezilecek Yerler