­ AYNALI MAĞARA | Kültür Portalı

Aynalı Mağara - Amasya

Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıktadır. Kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Yerden dört basamakla çıkılan mezar düz bir kayaya oyulmuştur. Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metredir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir. Mağaranın dış cephe yüzeyi perdahlanarak parlatılmıştır. Buraya Aynalı Mağara denmesinin nedeni de, güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıdır.

Bu yapı, MÖ 2'nci yüzyılda Helenistik Çağ'da Amasya'da yaşamış Mitra Rahibi TES'in anıtsal mezarıdır. Mağaranın içinin çok geniş olması ve duvarlarda yer alan renkli resimler ve mağaranın alınlığında yazan "Büyük Rahip Tes" yazısı bu mezarın TES'e ait olduğunu desteklemektedir. Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup, girişin sağ tarafında mezar nişi ve çukuru (teknesi) bulunmaktadır. Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının yüzeyi ikinci kullanım olarak, 11'inci yüzyılda Bizanslılar tarafından keşişhane olarak kullanıldığı ve bu kullanımda yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Tonoz kısmında altısı sağda, altısı solda olmak üzere on iki havari tasvirleri vardır.

Amasya Gezilecek Yerler

Anıt Mezar
Kültür Turizmi
Şehir Merkezine 3.3 Km. uzaklıkta Ziyaret kasabası İl Emniyet Müdürlüğü yanından başlayan yolu üzerindedir.
Amasya, Ziyaret Beldesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 27056    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2023 Perşembe