­ GORDİON ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Gordion Antik Kenti - Ankara

Anadolu’nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion Antik Kenti, 2023 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Servet Uygun

Gordion Antik Kenti, İç Anadolu Bölgesi’nde, Ankara il merkezinin yaklaşık 90 kilometre güneybatısında ve Polatlı ilçesinin yaklaşık 18 kilometre kuzeybatısında, Yassıhöyük mahallesinde yer alır.

4500 yıllık uzun bir zaman dilimi süresince Gordion ve çevresindeki yerleşim çok az kesintiye uğramıştır. Yaklaşık olarak MÖ 2500 yıllarında Gordion’da başlayan yerleşim, günümüzde antik kentin bitişiğinde yer alan Yassıhöyük’te halen devam etmektedir. Bu durum Gordion’u en uzun süre yerleşimin görüldüğü, dünyanın nadir alanlarından biri yapmaktadır.

Servet Uygun

Doğudaki (Asurlular, Babilliler, Hititler) ve batıdaki (Yunanlılar, Romalılar) büyük imparatorlukların kesişme noktasında yer alan Gordion, Ege ve Akdeniz'i Yakın Doğu'ya bağlayan ticaret yolları üzerinde stratejik bir konuma sahiptir.

Gordion, MÖ 1. binyılın başlarında, özellikle en ünlü kralı Midas'ın hükümdarlığı sırasında, Küçük Asya'nın çoğunu kontrol eden Frigya Krallığı’nın en iyi belgelenmiş yerleşim yeridir. Frigya'nın politik ve kültürel merkezi olan Gordion ve çevresi, tanıklık ettiği Frig uygarlığını tanımak için önemli bir arkeolojik alandır.

Servet Uygun

Gordion ve çevresinde çok az sayıda Frig yazıtı bulunduğundan, Frig uygarlığına ilişkin bilgiler öncelikle arkeolojik kanıtlar sayesinde elde edilmektedir.

Frig Tümülüsleri

Gordion ve çevresi, geniş bir alan üzerinde, tarihi MÖ 9. yüzyıla kadar uzanan çeşitli ölçülerdeki tümülüslerle kaplıdır. Tümülüsler Frig soyluları ve ileri gelen kişilerin mezarlarıdır.

Hamit Yalçın

Bu tümülüslerin içinde Büyük Tümülüs (Tümülüs MM), 300 metrelik çapı ve 50 metreyi aşan yüksekliği ile Anadolu’da bulunan en büyük tümülüslerdendir. Tümülüsün kazısı 1957 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu tümülüsün altındaki ahşap mezar odası günümüze kadar bozulmadan ulaşmıştır.

Servet Uygun

Kraliyet gücünün ve insan kaynaklarının hâkimiyetinin çok yönlü mimari ifadesini gösteren Frig kalesi surları ve anıtsal yapıları ile çok iyi korunmuş mozaik, ahşap ve tekstil ürünler, Anadolu’da o döneme ait buluntular içinde eşsiz örneklerdir.

Gordion Antik Kentinden çıkarılan buluntular, Gordion Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kaynaklar:

Antik Kent
Yassıhüyük, 06900 Polatlı/Ankara

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16629    Eklenme Tarihi : 30 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2023 Perşembe