­ CEVİZDEN KULE YAPMA OYUNU / ARDANUÇ | Kültür Portalı

Cevizden Kule Yapma Oyunu / Ardanuç - Artvin

Oyun

Açık alanda kız-erkek karışık en az iki kişiyle oynanır. Oyuncular beş cevizden az olmamak şartıyla istediği kadar cevizleri olabilir. Başlangıç cizgisi belirlenir. Çizgiden 3-4 metre mesafede uzağa üç adet yere bir ceviz üzerine konularak kule kururlur.. Herkez eşit miktarda kule yapmak zorundadır. Her oyuncu kuleleri devirebilmek için ellerine birazca büyük ''koç'' dedikleri cevizleri alırlar. Başlangıç cizgisinde durarak, ellerindeki koçu kule yaptıkları cevizlere atarak dağıtmaya çalışırlar. Koçu atıp kuleleri dağıtırlarsa koç kulelerin hızasını geçerse dağıttığı kulede ki cevizleri alır. Koç dağıtıp kuleleri geçemezse dağıttığı cevizlerle kuleyi yeniden kurup başlangıç çicgisine geçer. Atma sırası diğer oyuncuya geçer. Tüm oyuncular koçlarıyla atış yaptıktan sonra, koçları kulelerin hizasından ileriye geçen oyuncular ters taraftan kuleleri tekrardan yıkmaya çalışırlar. kuleyi deviren cevizleri toplar. Tüm oyuncular ters taraftan kuleleri tekrardan yıkmaya çalışırlar. Kuleyi deviren cevizleri toplar. Tüm oyuncular ters taraftan attıktan sonra, tekrardan başlangıç çizgisine geçilerek oyuna devam edilir. Eğer fazla miktarda kule kalmadıysa, herkez eşit miktarda kule kurarak oyuna devam edilir. En çok ceviz alan oyunu kazanır.