­ KOCO-3 | Kültür Portalı

Koco-3 - Artvin

Oyun
Çelik çomak ile oynanan bir erkek çocuk oyunudur. Burada çomak değnek, çelik ise Koco/Koci adını alır. Koco 3-4 santimetre çapında, 6-8 santimetre uzunluğunda sağlam ağaçtan yapılmış silindirik bir parçadır. Her oyuncu aynı yerden değneklerini havaya attıkları kocoya vurarak uzaklara gönderirler. En uzağa vuran birinci oyuncu, sonraki ikinci, üçüncü derken, en yakın mesafeye gönderen sonuncu oyuncu olur ve oyunda ilk “Ebe” olur. Ebe oyun sahası uygun yerine kocoyu dik olarak yerleştirir. Oyunculardan birisi kocoyu uzaklara göndermek için belli uzaklıktan değneğini ortadan tutarak fırlatır. Koco yerde hareketli haldeyken birinci oyuncu koşar, kocoya değneğini vurarak uzağa gönderir ve ebeden uzaklaşır. Ebe, koco duruncaya kadar vuran oyuncuyu kovalar; değneğini vurursa ebelikten kurtulur, vuramazsa koco durduğunda ikinci oyuncu vurur, bu sefer ebe onun peşine koşar. Üçüncü, dördüncü oyuncu derken, ebe fazlası ile yorulur. Bu olaya “Gezdirme” denir. Oyun bu şekilde sürerken koco hareketli olduğunda ebe, vurana değneğini değdirirse ebelikten kurtulur, birbirinin yerine geçerler. Bu sefer yeni ebe Koco’yu yere diker, birisi belli mesafeden değneğini fırlatarak Koco’yu uzaklara gönderir. Yine birinci, ikinci, üçüncü oyuncu sıra ile duran Koco’ya vurarak uzaklaştırırlar ve ebeyi peşlerinden koşturarak yorarlar. Oyun bu şekilde devam eder. Fazla gezdirilen ebenin sahayı terk etmesiyle oyun sona erer.