­ MİHALBEY HANI | Kültür Portalı

Mihalbey Hanı - Bilecik

Eskiden kervanların konaklayıp istirahat ettikleri yer olarak yapılan Mihal Bey Hanı, Vezirhan, Mahan,Taşhan, Katırhan, Nallıhan, Çayırhan gibi Gölpazarı Ankara istikametindeki han ve kervansaraylar zinciri içinde bulunmaktadır.

Han iri taş kalıplarla yapılmış, kalın duvarlı dikdörtgen şeklinde üstü yarım silindir (tonoz) örtüsü şeklinde bir yapıdır. Doğu-Batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı aynı doğrultuda dört bölümden meydana gelmiştir. Girişi batı cepheden olup, girişten sonraki bölümler üzeri beşik tonozlarla örtülüdür. Bu mekânlar sivri takviye kemerleriyle birbirine bağlanmıştır. Bu mekânların kuzeyden hiçbir açıklığı olunamamasına karşın her bölümün güney duvarındaki eksende birer dikdörtgen pencere açılarak yapımına ışık olması sağlanmıştır. (Mazgal tipi pencere). Beden duvarları bir sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve aralardan dikine yerleştirilen birer tuğla ile çerçeveli teknikle örülmüştür. Süsleme özelliği yoktur.

Hanın kapı üstündeki kitabesinde şöyle yazmaktadır: Bena Bazihil Bina is şerif Sahibül hayr dafı üd dayr Adil il ümere Mihal Bey Fi seneti semana işrin ve semanemie Ve itmaruhu kane fi seneti ihda ve işrine ve semanimiyetin

Türkçesi: Bu mübarek binanın yapımı hayır sahibi, sıkıntıları gideren ve yöneticilerin (e-mirlerin) en adaletli olanı Mihal Bey tarafından 818 H./1415 M. Yılında başlanmış olup, 812 H. / 1418 M. yılında tamamlanmıştır.

Kaynak: Gölpazarı Belediyesi web sitesi

Bilecik Gezilecek Yerler

Han
Gölpazarı/Bilecik
Orta, Bolu Bilecik Yolu No:31, 11700 Gölpazarı/Bilecik

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8906    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2021 Perşembe