­ AYAS PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Ayas Paşa Camii - Tekirdağ

Ayas Paşa Camisi Sadrazam Ayas Mehmet Paşa tarafından 1525'te yaptırılmıştır. 1538'te vefat eden Ayas Mehmet Paşa'nın kabirtaşı kitabesinde Evahir-i Safer 946 yazılıdır. Ayas Paşa Camii kubbeyle örtülüdür. Son cemaat yeri ile ana mekândan oluşan kesme taş duvarlarla örülü küçük bir yapıdır. İnce silindirik gövdeli minaresi tek şerefelidir. Kapı kitabesinde Allahümme Allahü Lena Tarihu Vedhuluha bi Selâmın Amin 977 yazılıdır. M. 1569'a gelen kitabenin sonradan konduğu görülmektedir. Ayas Paşa servetinin büyük kısmını Saray'a hayratlar yaptırarak harcamış, cami, okul, medrese ve imaret gibi tesisler vücuda getirmiştir. Meşhur Divan Şairi Fırıncı Mehmet Efendi (Pilavcı Dede) Ayas Paşa torunudur. Caminin güzel bir şadırvanı, bahçesinde şimşir ağaçları vardır.

Kaynak: SEREZ, Mehmet, Tekirdağ Tarihi ve Coğrafyası Araştırmaları, Dönmez Ofset, Ankara: 2007.

Tekirdağ Gezilecek Yerler

Saray ilçe merkezinde yer almaktadır
Ayaspaşa Mahallesi, Hamam Sk. No:10, 59600 Saray/Tekirdağ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13415    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ekim 2020 Çarşamba