­ YILDIRIM BAYEZİD HAMAMI / ORTA HAMAM | Kültür Portalı

Yıldırım Bayezid Hamamı / Orta Hamam - Bolu

Orta Hamam olarak da adlandırılan hamamın soğukluk kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre, Hicri 791 (Miladi 1388) yılında Çelebi Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Ömer İbni İbrahim’dir. H. 1326 (M. 1908) yılında onarım görmüştür. Moloz taştan inşa edilen hamam, çifte hamam niteliğinde olup, kadınlar ve erkekler kısmı ayrıdır. Yol seviyesinden üç basamak merdivenle inilen yuvarlak kemerli bir kapının açıldığı erkekler kısmının kare planlı soyunmalığı kubbe ile örtülmüştür. Batı kenarda bulunan soğukluğa, kademeli mukarnaslarla daralan büyük bir niş teşkil eden kapıdan girilmektedir. İçte, sivri kemerli bir kapıdan koridora, koridorun güney duvarındaki kapı ile de soğukluğa geçilmektedir. Soğukluğun bitiminde yer alan kare planlı sıcaklık batı ve kuzey kenarlarındaki iki büyük Bursa kemerli niş ile genişletilmiştir. Doğu kenarında ve güneybatı köşede halvet hücreleri bulunmaktadır. Yakın tarihte onarım gören hamamın çatı ve kubbe kiremitleri tamamen yenilenmiştir.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Hamam
Bolu şehir merkezindedir.
Büyükcami Mahallesi Merkez İlçe Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13114    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Nisan 2021 Cuma