­ GEREDE AŞAĞI TEKKE CAMİİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Gerede Aşağı Tekke Camii Ve Türbesi - Bolu

Bolu İli, Gerede İlçesi, Seviller Mahallesi’nde cami bahçesi içerisinde Aşağı Tekke Camii ve Türbesi ile küçük bir hazire yer almaktadır. Aşağı Tekke Camii’nin yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir. 1944 depreminde tamamen yıkılan cami, mahalli imkanlarla tekrar inşa edilerek 1957 yılında ibadete açılmıştır. Dikdörtgen planlı cami kubbe ile örtülüdür. Kuzeyinde yer alan kadınlar mahfilinin korkulukları ahşap işçiliklidir. Caminin duvarlarında ve kubbe kasnağında kemerli pencereler yer almıştır. Kuzeydoğusunda silindirik gövdeli minaresi bulunmaktadır. Aşağı Tekke Türbesi, 1843 yılında vefat eden, Şabaniyye tarikatinin Haliliyye kolunun kurucusu Geredeli Şeyh Hacı Halil Efendi’nin kabri üzerine, Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından yaptırılmıştır. Moloz taştan inşa edilen türbe sekizgen gövdelidir ve dıştan sekizgen saç kaplı bir külahla örtülüdür. Doğusunda dikdörtgen bir giriş mekanı bulunmaktadır. Kabartma bitkisel süslemelerin bulunduğu taş söveli, kemerli bir kapısı vardır. Girişin iki yanında kemerli pencerelerin üzerinde bulunan dikdörtgen kartuşlar içerisine kalemişi çiçek buketleri, selvi ve ağaç resimleri yapılmıştır. Türbe giriş kapısının üzerinde, Talik hatla yazılmış, Hicri 1259 (Miladi 1844) tarihli Osmanlıca kitabe bulunmaktadır.

Kitabesi: Delil-i rah-ı Hüda kutb-i arifin idi hem Fiyuzu tuttu inamı Halil Efendi’nin Teceddüd etdi yüzünden tarik-i Şa’bani Gönüller oldu bekamı Halil Efendi’nin Bu irtihaline tarihi tamdır irfan Cinana döndü makamı Halil Efendi’nin 1259 (Muhammed Rıfat)

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Gerede ilçe merkezi
Gerede / Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10318    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı