Kızılcık Tarhanası - Bolu
Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilen üründür. Bolu Kızılcık Tarhanası yörede yaşayan insanların kültürel birikimi ile bugünlere taşınan yöre adı ile bilinirlik kazanmış dayanıklı bir üründür. Bolu Kızılcık Tarhanasının üretiminde yörede yetişen "Cornaceae familyasından Cornus Mascula" kızılcık meyvesi kullanılmalıdır. Ürün rengi, pembe-kırmızı rengine yakın olabilmesi için güneş almayan bir ortamda, bez zemin üzerinde kurutulması gereklidir. Bolu'da hasta çorbası olarak anılmaktadır. Kızılcık Tarhanası'na Coğrafi İşaret Belgesi verilmiştir.
Hazırlanışı:
Taze kızılcıklar yıkanır, bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yumuşayınca ezilerek süzgeçten geçirilir. Marmelat gibi koyu kıvama gelince unla karıştırılarak hamur yapılır ve hamur küçük parçalara ayrılır. Güneş almayan ortamda altı üstü biraz kurutularak ezilir ve ufalanması sağlanır. Bez torbalara konularak çorba yapılacağı zaman sarımsak ve tereyağı ile kaynayana dek karıştırılarak pişirilir.
Kaynak: Geçmişten Günümüze Bolu Halk Kültürü, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kızılcık meyvesi
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Kızılcık Tarhanası
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Kızılcık Tarhanası
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Kızılcık Tarhana Çorbası
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3172
Eklenme Tarihi :
25 Temmuz 2019 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
26 Ağustos 2020 Çarşamba