­ HIDIRLIK KÜMBETİ / DÖRTAYAK TÜRBESİ | Kültür Portalı

Hıdırlık Kümbeti / Dörtayak Türbesi - Burdur

Burdur’un en eski Türk anıtlarından biridir. Günümüze oldukça sağlam ve orijinalliğini kaybetmeden ulaşmış yapı Anadolu Selçuklu geleneğindeki mezar anıtı tipolojisine uygun olarak bir kümbet şeklinde inşa edilmiştir. Kitabesi bulunmayan yapının mimari özellikleri ve anıtın bulunduğu Hıdırlık Mevkii’nin Burdur’a gelen Türklerin ilk yerleşim alanı olduğu düşünülürse, yapının o dönemde bölgede söz sahibi olan Hamidoğulları Beyliği’nin ileri gelenlerinden biri için 13 ya da 14'üncü yüzyılda inşa edildiği ileri sürülebilir. Türbenin üst örtüsü daha önceleri ahşap ve sac plakalardan yapılmış bir külah şeklinde iken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1984 yılında yaptırılan yenilemede üst örtü düzgün kesme taştan sekizgen tabanlı piramidal bir külah şeklinde inşa edilmiştir. Yapı son  olarak 2009 yılı içerisinde Burdur Belediyesi’nce bakıma alınmış ve bulunduğu alana tarihi mirasa uygun bir çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Tamamı düzgün kesme taştan yapılmış olan kümbetin zemin seviyesinden kapı eşiğine kadar olan bölümü kare planlı, gövdesi ise sekizgendir. Sekizgen gövdenin üzeri piramidal bir külahla örtülüdür. Sekizgen gövdeden kare tabana geçiş köşelerdeki üçgen satıhlar halinde dört büyük mahmuzla sağlanmıştır. Yapının “Dört Ayak” ismi de yapıyı statik olarak güçlendirmek için eklenen ve bir nevi ayak vazifesi gören bu dört mahmuzdan ileri gelmektedir. Yapının doğu ve batı kenarlarında bu mahmuzların başlangıç seviyesiyle aynı hizada bulunan iki küçük pencere açıklığı bulunur.

Yapıda süsleme bulunan tek bölüm mihraptır. Nişi çokgen kesitli olan mihrabın kavsarası 5 sıra mukarnas dizisiyle dolgulanmıştır. Ayrıca, mihrap kademeli olarak derinleşen silmelerle dikdörtgen bir çerçeveye alınmıştır. Mihrap yalın ancak klasik tarzda bir örnektir.

Burdur Gezilecek Yerler

Kümbet
Burdur merkez Hıdırlık (İlyas) Mevkii
Merkez/Burdur

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12287    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2021 Perşembe