­ EMET CEVİZDERE ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Emet Cevizdere Şehitliği - Kütahya

Bu Şehitlik vatanı uğruna 3 Eylül 1922 tarihinde Cevizderesinde Rauf Yüzbaşı komutasında Yunan askerine ağır kayıplar verdiren şehitler ve gaziler anısına 1985 yılında yapılmıştır. Emet, 14 Ağustos 1921 tarihinde Yunan işgaline uğramış, Yunan ordusu karargâhını hükümet binasına kurmuştur. Emetli Kuva-yi Milliyeciler Yunanlılar'dan kurtulmak için bir gece bu karargâhı basarlar. Bu baskını haber alan Tavşanlı’daki Yunan birliği Emet’e bir tabur asker sevk eder. Bu durumu bilen halk 80-100 kişiden ibaret bir güçle Cevizderesi Boğazı'nda pusu kurar. İki tarafı yamaç olan bu boğazdan geçmekte olan Yunan taburu Günlüce Köylüleri'nin de ricat yolunu kesmeleri ile iki ateş arasında kalmıştır. Ateş o kadar ani ve etkili olmuştur ki, düşman makineli tüfeklerini katırın sırtından indirip kurmaya fırsat dahi bulamamıştır. Yunan taburundan sadece 20-25 kişi kurtulabilmiştir. Emet’ e dönen gaziler daha sonra ahali ile birlikte dağlara çekilmiştir. Bu baskının intikamını almak isteyen düşman, Kütahya’dan ve Tavşanlı’dan getirdiği birliklerle Emet’e girmiş ve intikam için tek bir ev kalmayacak şekilde Emet’i yakıp yıkmıştır.

Kaynak: Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ''Kütahya Tanıtım Broşürü''

Kütahya Gezilecek Yerler

Şehitlik
Tavşanlı - Emet yolu üzerindedir. Emet İlçe otobüsleriyle Kütahyadan ulaşım mümkündür.
Günlüce Köyü Emet/Kütahya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10197    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2021 Perşembe