­ KARAMANLI CEVİZİ | Kültür Portalı

Karamanlı Cevizi - Burdur

Karamanlı cevizi üretiminde Şebin, Kaman 1 ve Yalova 1 ceviz çeşitleri kullanılır.

Karamanlı ilçesinde toprağın pH değeri 7.6 organik madde yoğunluğu %3,09’dur. Bu değerler normal ceviz yetiştiriciliği için belirlenen sınırların üstündedir. Topraktaki kireç içeriğinin % 20 olması özellikle fosfor ve mikro (demir, çinko, bakır, mangan vb.) elementlerin açısından bakıldığında bitkinin ve ürünün gelişimine (yağlanması) oldukça büyük katkı sağlar.

Toprağın potasyum miktarı yaklaşık 174 ppm’dir. Bu değer ortalama toprak değerinden yüksek olup bitkinin dona karşı olan direncini arttırır. Böylece bölgede yetiştirilen ceviz ağaçlarının çiçek ve çağla dönemlerinde dona karşı direnci -5°C’ye kadar dirençli hale gelir. Potasyum değerinin yüksek olması cevizin iç doluluk oranının artmasına, kalsiyum hücre çeperini sağlamlaştırdığı için bakteriyel hastalıklara karşı dayanıklılığın artmasına, azot miktarı ise meyvenin gelişmesine ve renk almasına katkı sağlar.

Karamanlı cevizi kasım ayı başından mart ayının 15’ine kadar geçen sürede uyku döneminde bulunur.

Nisan ayının sonunda başlayarak mayıs ayının sonuna kadarki süreçte ise çiçek açma ve çağla dönemine girer. Karamanlı cevizi, çiçek açma ve çağla döneminde -5°C’ye kadar soğuğa dayanır ve ürün zarar görmez. Bölgenin toprak yapısı, fidanların ekim ve bakımında uygulanan yöntemler ile hasat edilen dönemdeki kurutulma ve işlenme biçimi ürüne farklılık katan özelliklerdir.

Karamanlı cevizi fidan dikimi yapılmadan önce ekilecek alan diskaro ve tırmıkla sürüm yapılır ve dikime hazır hale getirilir.

Dikim yapılan alanda yılda en az iki defa toprak işlenir. Bu toprak işleme işlemi için sonbaharda derin, ilkbaharda yüzlek sürüm daha uygun olur. Karamanlı cevizi, sulanmaya mayıs ayından itibaren başlar. Sulama faaliyeti iyi tarım uygulamalarının bir sonucu olarak damlama sulama yöntemiyle yapılmaktadır. Bölgenin iklim şartlarına ve toprak yapısına bağlı olarak ağaçlar suya en fazla temmuz ve ağustos aylarında ihtiyaç duyarlar.

Sulama faaliyetinin verimli ve etkin olması için sabahın erken saatlerinde ya da güneş batımına yakın yapılır. Bu sürecin tamamı dikkate alındığında ağaçlar hasat dönemine kadar 4 ile 6 kez sulanmış olur.

Hasat yapılmadan 20-25 gün önce en son sulama yapılmalıdır. Karamanlı cevizinin hasadına karar vermeden önce dışında bulunan yeşil kabuğu kontrol edilir. Yeşil kabuğun çatlamaya başladığı tarihte hasat mevsiminin geldiğini gösterir. Bunun yanı sıra kabuğun içinde bulunan sert tabakanın iyice sertleşmesi ve içinde boşluk kalmadığı teyit edildikten sonra ürünün hasadına başlanır. Karamanlı cevizi hasat edilirken silkeleme ve elle toplama yöntemi kullanılır. Bu sayede ürünün ve ağacın zarar görmesinin önüne geçilerek depolama süresi ve ürün kalitesi korunmuş olur. Silkelenerek ağacın altında düşen ceviz ve elle toplanan ceviz kısa sürede yeşil kabuğundan ayrıştırılır. Bu işlem sırasında uygun alet, makine ve ekipmanın yanı sıra elle ayrıştırma da yapılabilir. Yeşil kabuğundan ayrıştırılan ceviz serin ve nemsiz bir ortamda yeterince kurutulduktan sonra güneş almayan ve nem olmayan kuru bir ortamda file torbalarda hava alacak biçimde depolanır.

Karamanlı Cevizi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 21.05.2018 tarihinden itibaren korunmak üzere 28.08.2020 tarihinde coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmiştir.

Kaynak:

Türk Patent ve Marka Kurumu