­ ALADDİN PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Aladdin Paşa Cami - Bursa

Erken Osmanlı dönemini anlatan kaynaklara göre; Osman Gazi’nin oğullarından ve Orhan Bey’in kardeşi Alaaddin Bey tarafından 1326 yılında yaptırılmıştır. Bursa’da yapılan ilk cami olarak bilinmektedir. 1855 depreminde bir hayli hasar gören caminin, 1861-1862 yıllarında yapılan tamirinde bazı kısımlarını değiştirilerek, revakı yeniden yapılmış cephesine de Türk minaresine uygun olmayan üçgen biçimde bir alınlık yapılmıştır. Yıkılan yerler yeniden tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1960 yılında cami, Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından yeniden tamir edilmiştir.

Cami, içten 8.13 x 8.30 metre ölçüsünde, kare planlıdır. Sol taraftaki minarenin kürsü kısmı, son cemaat yeri duvarına gömülmüştür. Harim kısmı büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Tuğla ile örülen minarenin şerefe altında mermerden kozalak motifleri vardır. Avlunun batısında çok sayıda eski ve güzel taşlı mezarlar vardır. Bursa’da yine kale içinde, kaplıca kapısının hemen iç tarafında Alaaddin Bey’in bir mescidinin daha olduğu bilinmekte ise de ne zaman yıkıldığı ve nerede olduğu bilinmemektedir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa merkezinde Devlet Hastanesi arkasında yer almaktadır.
Alaaddin Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20051    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Nisan 2021 Cumartesi