­ BURSA KENT MÜZESİ | Kültür Portalı

Bursa Kent Müzesi - Bursa

Bursa Kent Müzesi, Türkiye'nin ilk kent müzesidir. Bursa Kent Müzesi'nin hedefi, yaklaşık 7000 yıllık geleneksel Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ve gelişimi sürecinde öncü kent kimliğini taşıyan Bursa'da, kentlinin ve turistlerin bu birikimi görerek ve hatta yaşayarak öğrenebileceği bir kent müzesi oluşturmaktır. Bursa Kent Müzesi, konsept bir müze olup 14 Şubat 2004 tarihinde kapılarını ziyarete açmıştır. Kent müzesinin bulunduğu, Cumhuriyet Dönemi üç yönetim yapısından biri olan Eski Adliye Binası, 1926 yılında Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından yapılmıştır. Bodrum ve 2 kattan ve toplam 2010 metrekare alandan oluşan bina, I. Ulusal Mimarlık Dönemi özelliği taşıyan yapıdır.

Bursa Kent Müzesi'nde, kentin tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve turistik yapısına ilişkin bilgi ve belgeler; görsel sunum, obje ve animasyonlarla tanıtılmaktadır. Müzede Bursa'da yaşamış altı Osmanlı padişahının balmumu heykelleri bulunur. Kentin topografik maketi sayesinde ziyaretçiler; Bursa surları, külliyeler, hanlar, hamamlar, camiler gibi anıt eserler hakkında bilgi sahibi olabilmektedirler. Müzenin bodrum katında yer alan Tarihi Esnaf Sokağı'nda, Bursa'nın geleneksel ticaret hayatı tasvir edilmektedir. "Arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici, bıçakçı, bakırcı-kalaycı, tenekeci, marangoz, keçeci, sepetçi, şekerci, kebapçı, havlucu" özgün dekor ve canlandırmalar ile tanıtılmaktadır. Tüm katlardaki koridorlar geçici segi mekanı olarak kullanılmakta, değişen temalar müzeyi süreli izlenilir kılmaktadır. Müzenin zemin katında ziyaretçilerin dinlenebileceği bir kafeterya, hediyelik eşya ve satış birimi bulunmaktadır. Birinci katta araştırmacıların yaralanabileceği Bursa belgeliği, küçük ölçekli bir kütüphane, periyodik okuma salonu, dia ve multivizyon gösterileri ile küçük toplantıların yapılabileceği çok amaçlı bir salon ve yönetim birimleri yer almaktadır.

Müzenin giriş avlusunda bulunan anfi tiyatro, konser, dinleti gibi etkinlikler yapılmasına olanak sağlamakta, dış mekanda sergi düzenlemeleri yapılmaktadır. Türkiye'de bir ilk olan Bursa Kent Müzesi, 2006 mayıs ayında Portekiz'in Lizbon Kenti'nde düzenlenen Avrupa Müze Forumu'nun ödül töreninde, yılın en iyi üçüncü müzesi ödülüne layık görülmüştür.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa merkez Atatürk Caddesi üzerinde Heykel Meydanı'nın bulunduğu alanda yer almaktadır.
Atatürk Caddesi No:8 Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26150    Eklenme Tarihi : 22 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Nisan 2021 Perşembe