­ BURSA SURLARI | Kültür Portalı

Bursa Surları - Bursa

Bursa Surları doğal kayalıklar üzerine Bursa’nın ilk kurucusu olan Bitinyalılar tarafından yapılmıştır.Osmanlı Dönemi'nde özellikle Timur saldırılarından sonra ve arkasında gelen Karamanoğlu Mehmet Bey’in kuşatması sonrası Hacı İvaz Paşa tarafından onarılarak güçlendirilmiştir. Surların toplam uzunluğu 3.38 kilometredir. Saltanat Kapısı, Yer Kapı, Fetih Kapısı (Su Kapısı), Zindan Kapı ve Kaplıca Kapısı olarak isimlendirilen beş kapısı; Tophane ve Çakır Hamam arasında toplam 14 burcu vardır.

2005 yılı başlarında Bursa Surları’na ait ilk beş yüz metrelik bölümün restorasyonu ile Saltanat Kapı’ya ait projeler Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış ve uygulama aşaması bu noktadan başlayarak şu an devam etmektedir.

Saltanat Kapı: Diğer adı Hisar Kapı’dır. Bir anlamda Osmanlı öncesi Bursa’sının ana kent kapısıdır. Osmanlı Devleti kuruluş döneminde sınırda kalması ve askeri bir işlev üstlenmesi nedeniyle en önemli kapılardan biri olmuştur. Aynı zamanda İpek ve Baharat Yol’una açılan bu yapı yeniden Bursa’nın simgeleri arasına katılmıştır. Restorasyon çerçevesinde, mevcut taşlar korunmuş ve bitki kökleri temizlenerek orijinal doku ile yeni doku arasında uyum sağlanmıştır.

Fetih Kapı (Tören Alanı): Bir zamanlar bayramların kutlandığı, şenliklerin düzenlendiği, panayırların düzenlendiği Pınarbaşı Parkı’nın bulunduğu alan günümüzde tören alanı olarak tekrar düzenlenmiştir. Her yıl fetih kutlamalarına ev sahipliği yapan Fetih Kapı’da aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Yer Kapı: Bursa kalesi’nin beş kapısından biri olan ve Üftade Camisi ve Türbesi yakınında bulunan Yer Kapı (Bab-ı zemin) Bursa’da Kale içinde Helenistik Dönem'in ızgara plan anlayışının izlerini günümüze kadar taşıyan iki ana yoldan biri olan Kavaklı Caddesi’nin sonunda yer almaktadır. Kapı’nın sağında Yer Kapı (Kara Ali) Camisi, solunda ise Muallim hane yer almaktadır.

Zindan Kapı: Kaplıca Kapısı’ndan güneye doğru uzanan surlar, Zindan Kapı’ya bağlanmaktadır. Her iki tarafında cezaevi kalıntıları olan Zindan Kapı’nın doğusunda fazla hasara uğramadan günümüze ulaşan köşeli burç, Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1418 yılında yaptırılmıştır.

Bursa Gezilecek Yerler

Sur
Kültür Turizmi
Osmangazi Caddesi üzerinden başlayarak Saltanat Kapı olarak da bilinen Tophane'ye çıkış güzergahı ile başlayan surlara Bursa Atatürk ve Osmangazi Caddesi'nden yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 29296    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2021 Salı