­ LALA ŞAHİN PAŞA ÇOCUK KÜTÜPHANESİ | Kültür Portalı

Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi - Bursa

Kale içinde Kavaklı Caddesi üzerinde bulunan medrese, Orhan Gazi ve Murad Hüdavendigar’ın kumandanı Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından, 1339 tarihinde savaş ganimetleriyle yaptırılmıştır. Kefeki taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı medrese; kuzey-güney doğrultusunda, tonoz örtülü bir eyvan ile bunun önünde kubbe ile örtülü kare mekanın iki yanında simetrik olarak düzenlenmiş sekiz adet tonoz örtülü hücreden oluşan bir kompozisyona sahiptir. Plan itibarıyla basitleştirilmiş Selçuklu medresesi biçimindedir. Mermer söveli girişten kubbe ile örtülü mahal kısmına geçilir. Bunu zeminden takriben 0.60 metre daha yüksek, üzeri tonoz örtülü bir bölüm takip eder. Tonoz ile kubbe arasını ayıran kemer, Bizans yapısından alınan antik sütun başlıklı iki mermer sütuna oturmaktadır. Eyvan üzengisinde lotus yapraklı ve takozlu silme yer almaktadır. Lala Şahin Paşa (Hisar) Medresesi 21 Şubat 2012 tarihinden itibaren Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Kütüphane
Osmangazi Caddesi üzerinde bulunan Saltanat Kapı'dan geçilerek ulaşım sağlanabilir.
Kavaklı Caddesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11179    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba