­ CUMA HAMAMI/ ASRİ HAMAM/ ABİDİN HAMAMI | Kültür Portalı

Cuma Hamamı/ Asri Hamam/ Abidin Hamamı - Kars

Cuma Hamamı, Kars merkezde, Taş Köprü’nün güneybatısında bulunmaktadır.

1863 yılında yaptırıldığı bilinen hamam, cuma günleri kadınlara hizmet vermesinden dolayı Cuma Hamamı adını almıştır. Çok büyük ve modern bir hamam olduğu için Asri Hamam olarak da anılır.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tek fonksiyonlu olarak doğu-batı doğrultusunda uzanan hamam; soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümleriyle dikdörtgen bir ana plan şemasına sahiptir. Hamamda yapı malzemesi olarak duvar düzlemlerinde kesme taş, üst örtüsünde yer alan kubbelerde ise tuğla malzeme kullanılmıştır.

Kaynaklar:

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Rota Kars” broşürü

Serhat Kalkınma Ajansı. “Kars Turizm Keşif Rehberi”. Temmuz 2012.

Kulak Torun, F. (2023). “Tarihi Hamam Yapılarının İç Mimari Bağlamda İncelenmesi: Kars/Merkez” International Social Sciences Studies Journal, Vol:9, Issue:114

Hamam
Sukapı, Erzurum Cd. No:115, 36000 Kars Merkez/Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 173    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2024 Perşembe