­ İNE BEY MEDRESESİ | Kültür Portalı

İne Bey Medresesi - Bursa

Yıldırım Bayezid Dönemi Beylerinden Subaşı İne Bey yaptırmıştır. 1678 yılında Sadrazam Hüseyin Paşa tarafından onarılmış ve yeni vakıf tesis edilmiştir. Moloz taş ve tuğla karışımı malzeme ile inşa edilen medrese dokuz oda, bir dershane, üst katta bir kütüphane ve bir heladan oluşmaktadır. Medreseye birkaç basamakla çıkılmakta,giriş sivri kemerli bir niş içinde, yuvarlak taş kemerli kapıdan sağlanmaktadır. Kefeki taştan yapılmış on iki sütun üzerine tuğla-taş karışımı örülmüş sivri kemerlere sahip revakının üzeri kiremitle örtülüdür. Duvarları iki sıra kirpi saçaklı olup, revaklardaki su dalgası, yaba ve zincir motifleri XVII. yüzyıl yapılan onarımda yenilenmiştir. Pencereler taş söveli ve sivri kemer alınlıklıdır. Alınlıklarda taş ve tuğla ile çeşitli motifler işlenmiştir.

Bursa Gezilecek Yerler

Medrese
Kültür Turizmi
Ebu Şahme Mahallesi'nde bulunan medreseye ulaşmak için Bursa merkezden Tahtakale istikametine yürüyerek ulaşılabilir.
İnebey Sokak Tahtakale Semti Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4629    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı