­ GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Gazi Süleyman Paşa Camii - Bolu

Göynük İlçesi, Cuma Mahallesi, 44 ada, 3 parselde yer almaktadır. Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırıldığı ileri sürülmektedir. Vakıf kayıtlarına göre 1331 – 1335 yılında yapılmış, muhtemelen ahşap olan bu cami yıkıldığından yerine II. Abdülhamit’in emri ile bugünkü cami yapılmıştır. 1999 yılında geçirdiği yangın sonrasında tüm ahşap elemanlar yanınca orijinaline uygun olarak 2000 yılında tekrar restore edilmiştir. Dikdörtgen planlı ve ahşap tavanlı cami, kesme taştan inşa edilmiştir. Yüksek bir su basman katı bulunmaktadır ve caminin giriş kapısına iki taraflı bir merdivenle çıkılmaktadır. İki katlı son cemaat yeri vardır. Kuzeyinde ahşap kadınlar mahfili bulunmaktadır. Caminin yuvarlak kemerli pencereleri içten vitraylı, dıştan alçı şebekelidir. Kırma çatılı ve marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Kesme taştan inşa edilmiş minaresi silindir gövdelidir.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Göynük ilçe merkezindedir.
Göynük - Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14036    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2021 Salı