­ ŞEYH KUTBUDDİN CAMİİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Kutbuddin Camii Ve Türbesi - Bursa

İznik ilçe merkezinde Nilüfer Hatun İmareti karşısında cami ve bitişiğinde türbe bulunmaktadır. Türbede, Mehmet Muhittin mezarı bulunmaktadır.  Mehmet Muhittin babası ünlü Şeyh Kutbuddin-i İzniki’dir; kendisinin doğum yeri ve tarihi hakkında bilgi yoktur.

Kare planlı, pandantif kubbeli türbenin girişi doğu duvarda, eksenden güneydedir. Kuzey, güney ve batı duvarda eksende, doğu duvarda eksenin güneyinde birer pencere vardır. İçte, güneydeki pencereye simetrik iki dikdörtgen niş yer alır. Türbeyi örten kubbe sağır onikigen bir kasnak üzerinde yükselmektedir, üzeri kiremitle kaplıdır. Türbe ve caminin yaptıranı hakkında açık ve kesin bir bilgi yoktur. Camin İbrahim Paşa tarafından 1496 yılında, Türbenin ise Halil Paşa tarafından yaptırıldığı öne sürülmektedir.

Kare planlı cami ile ona dek eksende kuzey batıda bitişik kare planlı türbe yer alır. Orijinal Cami yıkılmıştır. Cami 2004 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
İznik İlçesinde Şeyh Kutbuddin Sokak ve Müze Caddesi'nin kesiştiği yerden yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Eşrefzade Mahallesi Müze Caddesi İznik/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10852    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Kasım 2021 Cuma