­ YAKUP ÇELEBİ CAMİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yakup Çelebi Cami Ve Türbesi - Bursa

14. yüzyıl sonları ile 15. yüzyıl başlarında, I. Murat’ın oğlu Yakup Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Yapı kuzey - güney doğrultusunda ardarda uzanan giriş ve ibadet mekanları ile doğu ve batıda girişe bitişik iki yan kanattan ve kuzeydeki son cemaat yerinden müteşekkildir. Müştemilatı 500 metrekare olup, iç alanı 290 metrekaredir. Cami, kare planlı, üçgen geçişli kubbelidir. Güneyde eksene simetrik iki altlık, eksende bir üstlük, doğu ve batı duvarlarında eksende birer altlık ve üstlük pencere olmak üzere, yedi pencere ile dışa açılır. Duvarların örtü sistemi sıvalıdır. Giriş kasası ve kanatları ahşaptır. Duvarları dış cephelerde almaşık teknikte bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla ile örülmüştür. Cami çeşitli dönemlerde tadilattan geçirilmiştir. En son ibadete açılış tarihi 1961’dir. İmaretin hemen yanında bulunan türbe bir makam olup, Yakup Çelebi’nin babasının türbesi yer almaktadır. Caminin kuzey doğusunda, son cemaat yerine 5 kilometre uzaklıkta bahçe içersinde YAKUP ÇELEBİ’nin türbesi vardır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

İznik Otogarı'ndan Yakup Sokak yönünde ilerlenirse camiye ulaşılabilir.
Yeni Mahallesi İznik/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9399    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2021 Çarşamba