Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde cevizli lokum yapılır. Düğün hazırlıkları sırasında, lokum yapılarak konuklara ikram edilir, kına gecesi bütün konuklara lokum ikram edilir, bayramlarda arife günü bütün evlerde cevizli lokum yapılmaktadır.
Cevizli Lokum Malzemeleri Nelerdir
- 1 çay kaşığı bira mayası
- 300 gr ceviz içi
- 2 tatlı Kaşığı toz şeker
- Tarçın
- 500 g un
- 1 yumurta sarısı
- Tuz
- 250 g süt
- 50 g susam
- 2 çorba kaşığı tahin
- 2 patates
Cevizli Lokum Nasıl Yapılır
Maya, süt, toz şeker ve 1 çorba kaşığı un karıştırılarak kabartılır. Haşlanmış ve ezilmiş patates, maya, tuz ve 250 gr süt, un ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Mayalanması için beklenir, hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılarak, oklava ile kalın yufka şeklinde açılır. Yufkanın üzerine dövülmüş ceviz, toz şeker, tarçın, ve bir kaşık tahin ilave edilerek rulo haline getirilir. Hamurun tamamı bu şekilde rulo haline getirildikten sonra isteğe göre kesilerek tepsiye yerleştirilir veya rulo şeklinde tepsiye yerleştirilerek üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine bez serilerek soğuması beklenir.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bursa Geleneksel Mutfak