­ ASSOS | Kültür Portalı

Assos - Çanakkale

Behramkale tescilli bir Osmanlı köyüdür. Assos Antik Kenti de bu köyün sınırları içindedir. Antik Assos Kenti bir volkan konisi üzerinde konumlanmıştır. Akropol (yukarı şehir) ve güneye doğru inen teraslar üzerinde diğer yapılar vardır. Assos’un çevresi yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki surlarla çevrilidir. Şehrin iki ana kapısı olan doğu ve batı kapılarının önünde nekropoller vardır. En üst noktada yer alan ve tanrıça Athena’ya adanmış tapınak İÖ 525 yıllarına tarihlenir.

Agora, güney yamaçlarında teras üzerindedir. Kuzey stoası iki katlı, güney stoası dört katlıdır. Kısmen restore edilmiş tiyatro 5 bin kişiliktir. Yunan ve Roma dönemlerinde kullanılmıştır. Assos antik limanı bugün gözde bir tatil mekanıdır. Kente ait arkeolojik buluntular; Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Louvre Müzesi, İstanbul ve Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

Kaynak: (ÖZDEM, Filiz (Ed.), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale; Veysel Tolun, Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı. Çanakkale, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, s. 11-162.)

Çanakkale Gezilecek Yerler

Antik Kent
Kültür Turizmi
Çanakkale merkeze 87 kilometre uzaklıkta olup, Ayvacık İlçesi'ne bağlı Behramkale Köyü sınırları içerisindedir ve karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır.
Behramkale Köyü / Ayvacık / Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16605    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2021 Perşembe