­ ÇANAKKALE DESTANI TANITIM MERKEZİ | Kültür Portalı

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi - Çanakkale

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale ili, Eceabat ilçesi, Kabatape mevkiinde yer almaktadır. Çanakkale Savaşları’nın sonsuza kadar hatırlanması ve yeni yetişen nesillere Çanakkale ruhunu aktararak bu ruhun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla projelendirilmiştir. Merkez, 7 Haziran 2012 tarihinde ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.

Fotoğraf:Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale Savaşları'nın hem kronolojik hem de tematik olarak anlatıldığı bir savaş müzesidir. Müze binası, şehitlik algısı oluşturmak amacıyla tümüyle toprak altında bırakılmıştır. Yapının girişinde karşılıklı uzanan iki anıt duvar, Çanakkale Boğazı’nın Asya ve Avrupa kıyılarını, duvarların açık ve koyu renkte olması ise savaş ve barış temalarını sembolize etmektedir. Koyu renkli duvarın baş kısmında bulunan üç sütun, Türk askerinin inanç, cesaret ve vatan sevgisini temsil ederken duvar yüzeylerindeki sadelik ise ölümün sessizliği ve yalnızlığı olarak açıklanmaktadır.

Bir kısmı hareketli platformlara sahip 11 ayrı canlandırma odasında, Çanakkale Savaşları’nın önemli kesitleri, 65 dakikalık sinevizyon gösterimiyle ziyaretçiye aktarılmaktadır. Ayrıca yabancı ziyaretçiler için kulaklıkla, 7 ayrı dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Japonca, İtalyanca ve Arapça) anlatım da yapılmaktadır.

İki kattan oluşan müze salonlarında savaşın tüm yönleri balmumu heykellerin yanı sıra dioramalar ve maketler desteğiyle ziyaretçilere anlatılmaktadır.

Harp sahasında bulunan ve savaş dönemini yansıtan, her birinin ayrı bir hikâyesi olan savaş objeleri, üniformalar ve teçhizatın sergilendiği müzenin açık peyzaj alanlarında da gerçek siperler ve askeri araçlar yer almaktadır.

Müze teşhirinde en ilgi çekici eser, Çanakkale Savaşları esnasında şehadet mertebesine ulaşan Yüzbaşı Eşref Efendi’nin kanlı üniformasıdır. Yaralı olarak getirildiği hastanede ceketine iliştiren hasta sevk pusulası ve ailesi tarafından bağışlanan apoletleri, şehidimizin fotoğrafı ile birlikte sergilenmektedir. Çanakkale Savaşları sırasında albay rütbesine yükselen Mustafa Kemal Atatürk'e ait balmumu heykel ve şahsi eşyanın yer aldığı vitrinin yanı sıra, süngü hücumunun canlandırıldığı diorama alanı ile dönemin uçak modelleri ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Kaynak: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

17900 Kocadere/Eceabat/Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 18352    Eklenme Tarihi : 27 Ağustos 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 17 Mart 2022 Perşembe